Pretparken Utrecht

De provincie Utrecht is misschien klein van formaat, maar het heeft het grootste aantal inwoners van Nederland. De stad Utrecht bevindt zich in het oosten van de provincie en is de op drie na grootste stad van Nederland. Utrecht heeft een aantal gebouwen uit de Middeleeuwen en staat bekend als het religieuze centrum van Nederland.

Pretparken? En de geschiedenis van Utrecht

Pretparken Utrecht
(Bron: https://www.pretparkennederland.nl/utrecht/)

Er zijn aanwijzingen dat de geschiedenis van Utrecht dateert uit het stenen tijdperk rond 2200 voor Christus. De datum van de oprichting van de stad ligt officieel rond 50 na Christus en werd opgericht door de Romeinse legioenen. Utrecht zou een van de meest invloedrijke plaatsen worden voor de rooms-katholieke kerk in Nederland.

Toen Frankische heersers eenmaal het feodalisme vormden, begonnen de bisschoppen van Utrecht hun macht over de regio uit te oefenen en stonden ze bekend als prins-bisschoppen. Deze zet leidde uiteraard tot een conflict met de Hertogen van Gelre en de graven van Holland.

Meer informatie

In 1527 werden de bevoegdheden van de bisschop overgedragen aan Karel V, de heilige Romeinse keizer die ondertussen al controle had over de andere provincies in Nederland. Karel had het moeilijk om de mensen in Utrecht naar zijn hand te zetten, omdat ze al vrij veel onafhankelijkheid van de bisschop hadden gekregen. In 1579 tekenden de zeven noordelijkste provincies de Unie van Utrecht in een poging terug te vechten tegen de Spaanse overheersing.

De provincie Utrecht heeft door de geschiedenis heen veel beroering en conflicten gekend. Tevens bleef de provincie tijdens de Tweede Wereldoorlog tot de laatste dag van de oorlog onder controle van de Duitsers.
Dingen te zien en te beleven in Utrecht

Tegenwoordig herbergt de provincie Utrecht:

Een aantal natuurgebieden, kastelen (Loenersloot en de Haar) en bruisende steden. Omdat de regio zo’n rijke en lange geschiedenis kent, zijn er veel oude steden en oude gebouwen te ontdekken in de provincie

De stad Utrecht heeft een historisch centrum met een oude kathedraaltoren die dateert uit de Middeleeuwen. Het Centraal Museum is een hoogtepunt en er zijn tal van leuke restaurants en cafés die bijdragen aan de charme van de stad.

Meer leuke uitjes:

Correcties, vragen en opmerkingen kunnen per e-mail toegezonden worden. Nuttig artikel? Delen stellen wij erg op prijs.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuke attracties

Bob Efteling

Bob

Share the joy

Redactie

Alle informatie over pretparken in het binnenland en buitenland.

Alle attracties

Laatste reacties