In Ruigrijk in de Efteling staan de meer ‘ruigere’ attracties van de Efteling. Toen begin jaren 80 de Python geopend werd en vervolgens het schommelschip Halve Maen ontstond er de behoeft om er een attractie bij te hebben voor kleinere kinderen of mensen die niet zo van wilde attracties hielden. Er ontstond het idee van een draaimolen. Maar niet een gewone draaimolen. Er werd uiteindelijk gekozen voor een koggenmolen. Koggen zijn bootjes, ook wel galeien genoemd die niet alleen rondjes draaien, maar ook opwaartse bewegingen maken, om de illusie op te wekken dat ze deinen op de golven. En zo ontstond het idee voor de Polka Marina.

Bekijk hier de attractie >>

Meer:

De attractie Polka Marina.

In het midden van de attractie staat een fontein met daarop een grote grijze walvis. Uit het beluchting van de walvis spuit een waterstraal, waarop een piraat aan het balanceren is met een paraplu in zijn hand. Als de attractie loop, dan draait de walvis in tegengestelde richting dan dat de bootjes draaien. Je stapt aan de zijkant een trap af en beland zo in het midden van de attractie onder de walvis. Daar ga je weer een trapje op en kom je op het platform.

Vandaar stap je in één van de 23 bootjes. Als de attractie start draai je niet alleen naar voren, maar ook bewegingen omhoog en naar zijwaarts en is het net alsof je meegevoerd wordt door de waterstroom. Het is een rustige attractie waar zowel volwassenen als kleine kinderen in kunnen. De maximum snelheid die de draaimolen haalt is 20 km/u en de rit duurt zo’n 2 minuten.

De techniek van de Polka Marina

Op het eerste gezicht lijkt het een simpele attractie, maar de ontwerpers van Efteling wilden niet een simpele draaimolen, maar ook dat de koggen opwaarts en zijwaarts konden bewegen. Uiteindelijk is er gekozen om een baan aan te leggen waarvan de constructie hetzelfde was als die van de Python. Hierdoor ontstond een attractie die in 1984, toen Polka Marina geopend werd, vrij uniek was.

De bootjes berijden de baan met wieltjes van kunststof, zodat de gehele attractie zacht en geluidloos gaat.

Redactie

Alle informatie over pretparken in het binnenland en buitenland.

Bekijk alle artikelen

1 reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Alle informatie over pretparken in het binnenland en buitenland.

Alle attracties