In menig pretpark staat er het overbekende schommelschip. Ook de Efteling is voorzien van een schommelschip, maar toch weer anders dan alle andere schommelschepen in andere pretparken. Het schommelschip van de Efteling met de naam Halve Maen, staat in het Guinness Book of Records als het grootste schommelschip ter wereld. De Halve Maen heeft een afmeting van maar liefst 27 meter en plaats voor 85 passagiers. Tijdens het zwaaien heeft het schip een uitzwaai van 25 meter en bereiken de voorste en achterste passagiers een hoogte van 20 meter.

Bekijk hier de attractie >>

Meer:

De naam van het schip

De naam van het schommelschip, Halve Maen, is geen fantasienaam. Het is de naam van een VOC schip dat ook daadwerkelijk heeft bestaan. De halve maan voer in september 1609 uit van het eiland Texel en kwam uiteindelijk aan in de Hudsonrivier in de Verenigde Staten, in wat nu de haven van New York is. Het schip werd daarna nog enkele malen ingezet, maar brandde in 1618 volledig uit, na een aanval van de Engelsen op Batavia.

De Halve Maen in de Efteling.

Nadat in 1981 de Python werd geopend, verdween het imago van de Efteling als enkel een romantisch sprookjespark en wilde de Efteling meer ‘wilde’ attracties introduceren. Hierop werd in 1982 de Halve Maen geopend. Belangrijkste eis bij het ontwerp van de Halve Maen was wel dat de authentieke Anton Pieck stijl werd behouden.

Het schip zelf had al een authentiek ontwerp van zichzelf, dus dat was niet het moeilijkste. Wel staat er een heel decorwerk naast het schip. Achter het schip is een kade gecreëerd met typische vissershuisjes, die ook aan Amsterdamse herenhuizen doen denken. Als het donker wordt, brandt er achter één van de raampjes zelfs een rode lamp, om zo een bordeel te suggereren.

Aanpassingen.

Sinds het bestaan van de Halve Maen in de Efteling zijn er enkele minimale aanpassingen geweest, zoals het schilderen van de balen van beige naar groen in 1988. Sinds 2010 is de wachtrij verdeelt, zodat je kunt kiezen om midden in het schip of juist aan de uiteinden te zitten. Ook is er voor het schip een podium gebouwd waar acts werden opgevoerd, maar dit podium verdween alweer in 2011.

Redactie

Alle informatie over pretparken in het binnenland en buitenland.

Bekijk alle artikelen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Alle informatie over pretparken in het binnenland en buitenland.

Alle attracties