De Stoomcarrousel is één van de bekende en ook oudste attracties van de Efteling. In het themagebied Marewijk staat de Stoomcarrousel opgesteld in het Carrouselpaleis en vormt daar de hoofdattractie. De Stoomcarrousel is in 1956 door de Efteling aangekocht en is nog maar één van de vier stoomcarrousels die wereldwijd bewaard zijn gebleven.

Bekijk hier de attractie >>

Meer:

Toen de Stoomcarrousel in de Efteling in 1956 geopend werd moest er nog een kaartje van € 0,05 gekocht worden om ervan gebruik te maken. Dit was overigens ook zo voor de roei- en kanovijver. Het kopen van een apart kaartje is in 1966 afgeschaft en had iedereen die het park bezocht, recht op gebruik te maken van de Stoomcarrousel.

De geschiedenis van de Stoomcarrousel in de Efteling

Hoewel de Stoomcarrousel al sinds 1956 onderdeel is van de Efteling, is de carrousel zelf van een veel oudere leeftijd. De carrousel zelf is tussen 1895 en 1903 door Hendrik Janvier gebouwd. Hij kocht in 1995 een stoommachine en bouwde in de loop er der jaren een volledige carrousel omheen die door de stoommachine werd aangedreven.

De carrousel viel onder de klasse ‘saloncarrousel’. Het verschil met andere carrousels was dat de saloncarrousel een eigen fraaie gevel en tent had. Dit is vandaag de dag nog steeds zo op de Efteling. De gevel kocht Janvier op van een reizende bioscoop. Janvier had inmiddels 20 man personeel, want dat was ook wel nodig om bij het rondreizen telkens alles af te breken en weer op te zetten.

De stoomcabine is in 1944 stuk gegaan en werd vervangen door een elektrische aandrijving. De stoommachine staat nog steeds centraal in het midden van de carrousel, maar dient als decoratie. De figuren in de carrousel bestaan uit 22 paarden, 4 koetsen en twee varkens.

De Stoomcarrousel

Anton Pieck, als liefhebber van kermissen en carrousels, hoorde in 1953 dat de zaken van inmiddels de zoon van Janvier niet goed gingen en uiteindelijk kocht de Efteling de Stoomcarrousel in 1955. Hier doet hij vandaag de dag nog steeds dienst. Al zijn er in de loop der jaren wel zaken verwijderd, toegevoegd en opgeknapt. In de tent staat ook een bar en tafeltjes en stoelen, zodat de ouders wat kunnen drinken terwijl de kinderen op de carrousel zitten.

Praat mee door hieronder te reageren. Laat je weten wat je van deze attractie vindt?

Redactie

Alle informatie over pretparken in het binnenland en buitenland.

Bekijk alle artikelen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Alle informatie over pretparken in het binnenland en buitenland.

Alle attracties