De attractie Diorama in de Efteling bestaat uit een grote en verduisterende hal met daarin een driedimensionale miniatuurwereld. Diorama staat in Marerijk achter het carrouselpaleis. Het Diorama is geopend in 1971 ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van de Efteling en is volledig ontworpen door Anton Pieck. De gehele miniatuurwereld is dan ook volledig in Anton Pieck stijl. Met bergen, meren en de typische oude huisjes, kastelen en gebouwen. Op de voorgrond en door het landschap zelf rijden miniatuurtreinen. De miniatuurwereld is opgebouwd uit piepschuim en staat achter een 60 meter glazen wand met 32 ruiten.

Bekijk hier de attractie >>

Meer:

De Diorama als attractie

Diorama staat in een nogal kaal ogende ha van 225 m² met aan de zijkanten allerlei zitplekken die zijn ingericht als een treincoupé. De hal zelf wordt ook gebruikt voor allerlei evenementen en tentoonstellingen. In het midden van de hal staat het Diorama, de miniatuurwereld van Anton Pieck. Je kunt om de glazen wanden van het Diorama heenlopen, waarvoor overigens nog een balustrade staat. In het midden van de miniatuurwereld staat een hoge bergketen. Hieronder staat de techniek die de treintjes regelt en komen medewerkers om het nodige onderhoud te plegen.

De bergen zijn aan de buitenkant beschilderd en ervoor is het gehele landschap bestaande uit alpenweide, steden, dorpjes, oude kastelen en echt stromend water te zien. De spoorlijnen waarop de treintjes rijden, kronkelen zich door de dorpjes en landschappen. Sommige gebouwen zullen je bekend voorkomen, want dit zijn miniatuurgebouwen van echte gebouwen die in het park vindt. Ook vind je enkele sprookjesfiguren in het landschap, zoals de rattenvanger van Hamelen, Holle Bolle Gijs en het Ganzenhoedstertje.

Renovatie van Diorama.

In 2007 was de slijtage zo duidelijk te zien, dat er grote scheuren in de landschappen te zien waren en begon het verfwerk lelijk te worden. Gras was niet meer mooi groen en sneeuw was niet wit meer. Er is toen gestart met een grote renovatie, waarbij de gehele miniatuurwereld met de hand werd opgeknapt.

Ook zijn er nog enkele kleine details aan toegevoegd, zoals Anton Pieck zelf achter een schildersezel en Holle Bolle Gijs. Ook is men sinds de renovatie overgestapt op miniatuurtreinen van Fleischmann in plaats van de tot dan toe gebruikte treinen van Märklin.

Redactie

Alle informatie over pretparken in het binnenland en buitenland.

Bekijk alle artikelen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Alle informatie over pretparken in het binnenland en buitenland.

Alle attracties