Het Sprookjesbos in de Efteling is een van de meest magische plekken van het hele land, want hier bestaan sprookjes écht. Even vergeet je de werkelijkheid wanneer je rondwandelt tussen de reuzen, dansende schoentjes, trollen en prinsessen. Sla de sprookjes in dit bos van maar liefst 6 hectare groot zeker niet over tijdens je bezoek aan de Efteling, want deze bijzondere wandeling is betoverend voor jong en oud.

Bekijk hier de attractie >>

Meer:

Het Sprookjesbos bestaat al sinds 1952 en vormt daarmee het hart van de Efteling. Er werden destijds tien sprookjes opgebouwd, ontworpen door Anton Pieck en uitgevoerd door Peter Reijnders, waaronder het Kabouterdorp, Sneeuwwitje, Doornroosje en de Kikkerkoning. Hoewel we inmiddels vele jaren verder zijn en het Sprookjesbos flink is uitgebreid, zijn het concept en de sfeer vandaag de dag nog vrijwel gelijk aan die uit de jaren ’50. Nog steeds verwonderen kinderen en volwassenen zich over de sprookjesachtige verhalen in dit bos, die regelmatig worden uitgebreid en vernieuwd.

De officiële wandelroute door het Sprookjesbos brengt je nu langs maar liefst 29 sprookjes van Hans Christian Andersen, de gebroeders Grimm en Charles Perrault. Langs de oude paden op de route vind je daarnaast nog steeds de bekende muzikale paddenstoelen uit de beginjaren. Eind 2019 opent het dertigste sprookje: De Zes Zwanen.

Kleyne Klaroen

Tussen het sprookjes kijken door kun je even uitrusten met een kleine versnapering bij de Kleyne Klaroen in het Sprookjesbos. Je kunt hier onder andere terecht voor saucijzenbroodjes, wafels, donuts, koeken, ijsjes en verschillende warme en koude dranken. Verder vind je in het bos een openluchttheater bij de Indische Waterlelies, het Herautenplein en aan het eind van de route een siertuin.

In het openluchttheater worden verschillende voorstellingen met handpoppen opgevoerd voor kinderen vanaf vier jaar. Het theater heeft ook een winkeltje met de leukste souvenirs in Sprookjesbos thema. Leuk als aandenken aan deze magische dag!

Efteling sprookjesbos in een notendop

Het sprookjesbos werd op 31 mei 1952 geopend. Eigenlijk bestond de volledige Efteling aanvankelijk uit het sprookjesbos, een speeltuin, wateractiviteiten en een paar speelvelden. Het sprookjesbos gin van start met tien verschillende sprookjes. Dat aantal is sindsdien sterk toegenomen. Het sprookjesachtige theater ligt in het midden van het bos. Hier kan je gaan luisteren naar verschillende ‘levende’ sprookjesfiguren die hun verhaal vertellen.

Hoe het sprookjesbos verkennen?

Het sprookjesbos heeft twee ingangen. De eerste ingang bevindt zich dichtbij de hoofdingang van het park en leidt direct naar Pinocchio. Deze ingang is heel verleidelijk omdat deze erg dicht bij de hoofdingang ligt en dus heel makkelijk te bereiken is. Maar als je deze ingang neemt en het pad volgt, mis je vier sprookjes of zie je alleen maar vier sprookjes, afhankelijk van welke richting je kiest om te gaan.
Daarom is het sterk aanbevolen om de andere originele ingang te nemen (tegenover het Diorama en de stoomcarrousel).

Deze ingang werd gebouwd in 1954 en wordt ‘De Heksenpoort’ genoemd. Voor de ingang is een soort klein open tuinhuisje dat regelmatig bezocht wordt door de sprookjesverzamelaar. Als je deze ingang neemt, volg je het langste pad dat verrijkt wordt met alle sprookjes van het sprookjesbos.

Volg het pad correct

Volg je het pad correct, dan ontmoet je de sprookjes in volgende volgorde: doornroosje, het kabouterdorp, de zes dienaren, roodkapje, Pinokkio, de rode schoentjes, de trollenkoning, het stoute prinsesje, raponsje, de kleine zeemeermin, draak lichtgeraakt, de wolf en de zeven geitjes, Hans en Grietje, vrouw Holle, herberg de Eersteling, de bruidsjurk van Guinevere, sneeuwwitje, de zes zwanen (nieuw in 2019), Assepoester, de kikkerkoning, de magische klok, de Indische waterlelies, klein duimpje, repelsteeltje, het meisje met de zwavelstokjes, kniesoor, de nieuwe klere nvan de keizer, sprookjesboom, de tuinman en de fakir en de Chinese nachtegaal.

Naast het hoofdpad heeft het sprookjesbos ook talrijke smalle paden die nuttig kunnen zijn als u naar het toilet moet, honger hebt of beschutting zoekt voor de regen.

Redactie

Alle informatie over pretparken in het binnenland en buitenland.

Bekijk alle artikelen

1 reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Alle informatie over pretparken in het binnenland en buitenland.

Alle attracties